Nawet jeśli kochasz gotować i każdą chwilę spędzoną w kuchni potrafisz zmienić w festiwal kulinarny, na pewno czasem marzysz o czymś, co sprawi, że Twoje potrawy będą jeszcze lepsze.
Z pomocą przychodzą nam multicookery, które są w stanie ugotować nawet najbardziej wyrafinowane potrawy. Czym jest multicooker i czy warto go mieć w kuchni?
Czym jest multicooker?
Tłumacząc z angielskiego to nic innego, jak elektryczne urządzenie kuchenne, do automatycznego gotowania za pomocą timera. To po prostu elektryczny garnek, który gotuje, piecze, smaży, gotuje na parze, a nawet jest w stanie przygotować owsiankę. To niezwykle praktyczne urządzenie, którym już zachwyciły się miliony kobiet na całym świecie.
Co jest w stanie zrobić za nas multicooker? W zależności od wybranego modelu niemal wszystko. Ogromną zaletą multicookera jest to, że błyskawicznie przygotuje z umieszczonych w nim składników smaczny posiłek. Dlatego elektryczny garnek docenią wszystkie zapracowane kobiety, które na codzienne przygotowanie wartościowych posiłków po prostu nie mają czasu.
To także świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie lubią gotować. Wystarczy włożyć odpowiednie składniki do garnka, ustawić program, a posiłek przygotuje się sam. Nie trzeba go kontrolować ani sprawdzać postępów w gotowaniu.
Czy zatem multicooker jest w stanie nas zastąpić w kuchni? I tak i nie. To doskonałe urządzenie, które tym, co nie lubią gotować, zapewni pyszne jedzenie, a tym, które kochają gotować, ułatwi pracę. Każdy multicooker ma wbudowane kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt programów, dzięki czemu jedno urządzenie zastąpi kilka innych. Może być kuchenką mikrofalową, piekarnikiem czy kuchnią, na której do tej pory przygotowywałyśmy posiłki.
Dzięki multicookerowi nie musisz oddzielnie gotować warzyw, smażyć mięsa czy piec ciasta. Wszystkie te funkcje masz w jednym urządzeniu.
Kiedy sprawdzi się multicooker?
Multicooker to cudowne urządzenie, które doskonale sprawdzi się zarówno do przygotowania wykwintnych, jak i prostych potraw. To, jak możemy go wykorzystać, zależy od wybranego modelu i programów. Standardowy multicooker potrafi:
- podgrzewać potrawy;
- utrzymywać temperaturę od kilku do nawet 24 godzin;
- smażyć, także na głębokim tłuszczu;
- gotować na parze;
- zapiekać;
- robić jogurt, dżemy i konfitury;
- gotować ryż, kaszę;
- robić pizzę.
Dzięki specjalnym funkcjom możemy także indywidualnie dopasować jego pracę do swoich oczekiwań. Każdy multicooker ma możliwość regulacji temperatury i czasu pracy, przez co możemy nim przygotować nie tylko zaprogramowane potrawy, ale także wykorzystać własną inwencję twórczą.
Czym kierować się podczas wyboru multicookera?
Przede wszystkim swoimi oczekiwaniami i potrzebami. Jeśli więc na co dzień nie masz wyrafinowanych gustów kulinarnych, niektóre funkcje urządzenia możesz sobie odpuścić. Nie potrzebujesz urządzenia z kilkudziesięcioma programami, bo i tak nie będziesz ich używać.
Niezwykle ważne jest jednak jaki zestaw akcesoriów jest dołączony do garnka. Bardzo ważna jest pojemność misy. Jeśli masz kilkuosobową rodzinę, nie może być ona zbyt mała. Z drugiej strony nie powinna być też zbyt duża. Optymalną jest ta o pojemności ok. 5 litrów. Kolejną ważną sprawą jest moc, która powinna być co najmniej 750 W, aby potrawy faktycznie szybko się gotowały.
Warto zwrócić też uwagę na rodzaj wyświetlacza oraz możliwość manualnej regulacji temperatury i czasu gotowania. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z multicookerem, dobrze, aby urządzenie miało w zestawie książkę kucharską, która pomoże Ci stawiać pierwsze kroki w gotowaniu w multicookerze.
Do czego jest przydatny multicooker?
To urządzenie, które może stać się Twoim ulubionym narzędziem w kuchni. Nie tylko ugotuje pyszną zupę, upiecze mięso, ale także pomoże w zdrowym odżywianiu. Większość multicookerów ma program do gotowania na parze, który docenią wszyscy miłośnicy zdrowego żywienia.
Gotowanie na parze jest najlepszym sposobem na zachowanie cennych witamin i składników odżywczych w przyrządzonym posiłku. Warzywa czy mięso ugotowane tą metodą są przepyszne, niskokaloryczne i przede wszystkim zachowują swoje wartości odżywcze w przeciwieństwie do gotowania w wodzie i smażenia.
I jeszcze jedna ogromna zaleta multicookera. Nie musisz stać i kontrolować gotowania, bo wszystko robi się samo, a Ty w tym czasie możesz robić wszystko, na cokolwiek masz ochotę!