Cukier jest wszędzie. Nie tylko w słodyczach, które są dość oczywistym produktem zawierającym cukier. Okazuje się jednak, że znajdziemy go także w innych wyrobach nie tylko w łakociach. Wiele z nas nawet nie zdawało sobie sprawy, że cukier jest niemal w każdym wyrobie i to nawet takim, który nie kojarzy nam się ze słodyczami.
Dlatego warto czytać skład, bo możecie znaleźć go w produktach uznawanych za zdrowe. Gdzie zatem znajdziemy cukier? Oto kilka produktów, w których podstępnie czai się cukier.
Cukier – podstępny składnik wielu produktów
Zacznijmy od tego, że cukier cukrowi nierówny i może występować pod różnymi nazwami. Oprócz tej, którą znamy na co dzień, możemy spotkać go m.in. pod nazwą syrop glukozowy, kukurydziany, daktylowy, słód jęczmienny i wiele innych. Dlatego, jeśli w składzie produktu nie użyto nazwy „cukier” wcale nie oznacza, że go tam nie ma.
Aby sprawdzić, ile dany wyrób ma cukru, wystarczy sprawdzić tabelę składników odżywczych na opakowaniu. Znajdziemy tu informacje m.in. o zawartości tłuszczu w produkcie, w tym ilości cukrów prostych. Możemy naprawdę mocno się zdziwić, przeglądając informacje na opakowaniach.
Cukier możemy znaleźć w produktach, które wcale nie są słodkie, jak również w tych, które wydawały się super zdrowe. Skąd w nich cukier? Okazuje się, że jest to składnik większości wyrobów spożywczych. Dlatego trudno jest wyeliminować go w 100% z naszej diety.
Poza tym nie zapominajmy, że cukier jest podobnie jak inne substancje cennym źródłem energii, dlatego nie powinno się eliminować całkowicie z diety. Warto jednak ograniczyć jego spożycie na co dzień.
Produkty, które zawierają cukier – czy wiedziałaś?
Doskonałym przykładem produkt, który zawiera cukier, jest ketchup. Okazuje się, że niektóre wyroby, w zależności od producenta mogą zawierać aż 30% cukru w swoim składzie. To bardzo dużo, nawet jeśli używamy go sporadycznie. Kolejnymi produktami, które mogą nas zaskoczyć, są musztarda i majonez. To produkty, których nikt nie podejrzewa, że zawierają cukier, bo ich smak o tym nie świadczy. A jednak zawierają go i to całkiem sporo.
Podobnie jest w przypadku gotowych sosów i dressingów. Z pewnością miłośnicy gotowych dań w proszku również będą niepocieszeni. Okazuje się, że w zupach z torebki i innych tego rodzaju daniach też znajdziemy sporo cukru.
Nie inaczej jest, jeśli kochasz gotowe wyroby takie jak pierogi czy naleśniki. W nich również jest cukier. Na pewno jednak nie spodziewałaś się, że pieczywo i słone przekąski to także produkty zawierające cukier. Ale to jeszcze nie wszystko.
Cukier jest także dodatkiem do gotowych wyrobów mięsnych, wędlin i podrobów. Czy to oznacza, że cukier jest w każdym dostępnym w sklepie wyrobie? Praktycznie tak. Naprawdę mało jest produktów neutralnych pod tym względem albo takich, które nie zawierają cukru w ogóle. Nawet w produktach dla niemowląt jest cukier, co może być bardzo niepokojące.
Jak wyeliminować nadmiar cukru?
Niestety nie jest to łatwe zadanie. Jeśli na co dzień korzystasz z gotowych produktów, lubisz słone przekąski lub słodycze, z pewnością dostarczasz organizmowi dużych ilości cukru. Jednak to nie oznacza, że cukier jest naszym wrogiem.
Powinien być włączony do codziennej diety. Nie należy jedynie spożywać go w nadmiarze. Jeśli więc chcesz ograniczyć spożywanie cukru, powinnaś zmienić nawyki żywieniowe. Przede wszystkim zrezygnuj z gotowych posiłków na rzecz domowego gotowania. To naprawdę może sprawiać przyjemność i nie musisz spędzać kilku godzin w kuchni na komponowaniu wymyślnych dań.
Mogą to być równie dobrze proste posiłki, w których nie łączysz kilku źródeł cukru. Poza tym dobrym pomysłem jest spożywanie cukru w naturalnej postaci. Najlepszym źródłem są bez wątpienia owoce i warzywa. I to niekoniecznie te słodkie.
Jeśli nie potrafisz się powstrzymać przed zjedzeniem batonika, zastąp go marchewką. Zawiera cukier i skutecznie hamuje apetyt na słodkości. Dobrym źródłem cukru są także owoce cytrusowe. Możesz być zaskoczona, ale nawet grapefruit go zawiera, a dodatkowo jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych.
Jak widać, cukier jest wszędzie. Jednak warto spożywać go w rozsądnych ilościach i naturalnej postaci. Nadmiar cukry jest szkodliwy i zwiększa ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca czy choroby serca. Dlatego warto zadbać o zdrowie i spożywać produkty, które mają jak najmniejszą zawartość cukru.