Kawa fakty i mity

Dla wielu z nas kawa jest pierwszym napojem, po który sięgamy rano. Pomaga nam się obudzić, pobudza do działania i poprawia nastrój. Wokół kawy narosło jednak sporo mitów, które sprawiają, że niektórzy z nas uważają ją za coś, co negatywnie wpływa na nasz organizm.

Jak jest faktycznie? Czy kawa bardziej szkodzi niż pomaga? Z pomocą przychodzą nam naukowcy, którzy przebadali kawę i okazało się, że kawa ma jednak pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto kilka faktów i mitów na jej temat.

Kawa odwadnia – fałsz!

Okazuje się, że czarna kawa składa się aż w 95% z wody. Oznacza to, że nie zaburza prawidłowej równowagi wodnej naszego organizmu. Picie kawy w rozsądnych ilościach, od 3 do 5 filiżanek dziennie przyczynia się do nawodnienia organizmu.

Moczopędne działanie kofeiny, na które powołują się przeciwnicy kawy, jest nieznaczne i działa tylko przez chwilę. Dlatego pijąc czarny napój, wcale nie narażamy się na odwodnienie czy zaburzenie równowagi hydrologicznej naszego organizmu.

Kofeina zawarta w kawie pobudza sprawność fizyczną – prawda!

Według przeprowadzonych badań istnieje ścisły związek pomiędzy spożyciem kofeiny zawartej w kawie a zwiększeniem wytrzymałości fizycznej. Regularne picie czarnej kawy może zredukować wysiłek. Pozytywny wpływ kawy na wyniki sportowe wynika z kofeiny w niej zawartej.

Oddziałuje ona na receptory adenozyny w mózgu, przez co wspiera produkcję adrenaliny, jak również przepływ krwi do mózgu i poprawia krążenie. Można więc uznać, że picie kawy dodaje nam energii. Wie o tym każdy, kto rano sięga po filiżankę z czarną kawą.

Kawa podnosi ciśnienie – fałsz!

Przeciwnicy kawy podnoszą, że jej picie jest niekorzystne dla osób z wysokim ciśnieniem, gdyż podnosi jego poziom, co może być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Owszem, zawarta w kawie kofeina działa pobudzająco i dodaje energii. Jednak nie wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego.

Badania dowodzą, że picie kawy w umiarkowanych ilościach, czyli 3 do 5 filiżanek dziennie może wręcz zbawiennie wpływać na układ sercowo – naczyniowy. Picie kawy chroni układ przed chorobą wieńcową i stanowi doskonałą profilaktykę chorób serca. Według badań przeprowadzonych w 2014 roku picie 3 filiżanek kawy dziennie pomaga zmniejszyć ryzyko umieralności z powodu chorób serca aż o 1/5.

Kawa poprawia koncentrację – prawda!

Dzięki zawartej w niej kofeinie kawa działa stymulująco i pobudzająco. Dlatego picie jej w rozsądnych ilościach pomaga się skoncentrować i skupić uwagę. Pobudzające działanie kofeiny doceniają osoby, które pracują umysłowo i się uczą.

Okazuje się, że wystarczy jedynie 75 mg kofeiny, czyli 1 filiżanka, aby nasza czujność i koncentracja znacząco wzrosły. Naukowcy dowiedli, że picie kawy skraca czas reakcji, poprawia koncentrację i pobudza nasz organizm do działania. Według badań kierowcy zawodowi, którzy codziennie spożywali 220 mg kofeiny, rzadziej powodowali wypadki, niż ci, którzy kawy nie pili.

Kawa pomaga wytrzeźwieć – fałsz!

Niektórzy uważają kawę jako dobry środek na kaca i przyspieszający wytrzeźwienie. Tymczasem brak jest potwierdzenia takich opinii. Picie kawy nie ma wpływu na metabolizm, zatem kawa nie przyspiesza wydalania alkoholu z organizmu.

Lepiej też nie mieszać kawy z alkoholem. Pobudzenie, które daje nam kofeina w kawie może zaburzać nasze odczuwanie stanu trzeźwości. Wpływ kofeiny na nasz organizm jest korzystny, jednak po alkoholu złudny. Wydaje nam się, że będąc pobudzeni po filiżance kawy, stajemy się także trzeźwi, a to nieprawda.

Kofeinę można przedawkować – prawda!

Nie należy utożsamiać korzystnego wpływu kofeiny z dowolną jej ilością. Nie wszyscy mogą dobrze ją tolerować, a nadmiar może u niektórych osób wywołać niepożądane reakcje organizmu. Generalnie nie powinno się przekraczać dziennie 3 do 5 filiżanek kawy.

Picie kawy w większych ilościach może spowodować m.in. zaburzenia snu, niepokój i zbyt duże pobudzenie. Poza tym zbyt duża ilość spożytej kofeiny może powodować ból głowy, wymioty i nudności. Dlatego lepiej nie przesadzać z kawą, bo jej skutek będzie odwrotny od zamierzonego.

Kawa jest rakotwórcza – fałsz!

Najczęstszą przyczyną nowotworów jest zła dieta, niehigieniczny tryb życia, picie alkoholu czy palenie papierosów oraz obciążenia genetyczne. Kawa nie zwiększa ryzyka wystąpienia nowotworu.

Naukowcy dowiedli nawet, że w przypadku niektórych schorzeń może wykazywać wręcz działanie profilaktyczne. Picie jej w małych ilościach może zapobiegać zachorowaniu na raka szyjki macicy czy wątroby.