Każda z nas zna cynamon. Jest doskonałą przyprawą, która podkręca smak szarlotki czy innych wypieków. Jednak niewiele z nas wie, że tak naprawdę cynamon jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów.
Po cynamon więc warto sięgać częściej niż tylko w okolicy Świąt Bożego Narodzenia jako dodatku do ciast czy innych potraw. Okazuje się, że cynamon doskonale wpływa na pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację oraz wspaniale rozgrzewa.
Czym jest właściwie cynamon?
Tak naprawdę dla wielu osób cynamon kojarzy się z brązowanym proszkiem sprzedawanym w torebkach jako przyprawa. Tak naprawdę jednak popularny cynamon pozyskiwany jest z kory drzewa Cinnamomum, które rośnie w Himalajach, jak również w lasach deszczowych w Chinach, Indiach oraz Południowo-Wschodniej Azji.
Z uwagi na bardzo intensywny smak i aromat może budzić skrajne emocje. Albo się kocha, albo nienawidzi cynamonu. Jednak to roślina, która znana jest już od czasów starożytnych tak jak jej właściwości prozdrowotne. I to prawda. Przeprowadzone badania naukowe potwierdzają, że cynamon zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych.
Wyniki badań sugerują, że cynamon wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, a nawet przeciwnowotworowe. Dodatkowo dowiedziono, że zawarte w cynamonie związki bioaktywne mogą poprawić pracę mózgu, pamięć i koncentrację oraz zwiększyć zdolności uczenia się.
Dobroczynny wpływ cynamonu na nasz organizm
Cynamon ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Okazuje się, że ta niepozorna przyprawa wykazuje silne właściwości dezynfekujące. Dodatkowo działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Doskonale więc sprawdzi się pomocniczo jako środek wspomagający leczenie przeziębienia czy stanów grypowych.
Świetnie radzi sobie także z takimi bakteriami jak Salmonella typhimurium czy Escherichia coli. Olejek cynamonowy składa się z kolei w 80% z aldehydu cynamonowego, który świetnie sprawdza się w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych u dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia.
Dowiedziono także, że cynamon zawiera składniki poprawiające krążenie oraz ukrwienie takich narządów jak m.in. mózg. Dzięki temu znacząco poprawia zdolność zapamiętywania, uczenia się i koncentracji. Okazuje się także, że z uwagi na jego właściwości może być stosowany nawet w profilaktyce choroby Alzheimera i Parkinsona, opóźniając proces wystąpienia ostrych objawów tych chorób.
Dodatkowo cynamon doskonale rozgrzewa, a nawet obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Nie wszyscy wiedzą, ale cynamon może być także skutecznym wsparciem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia oraz reguluje pracę nerek.
Aby wspomóc działanie diety odchudzającej, wystarczy przyjmować pół łyżeczki cynamonu dziennie. Oczywiście, efekt nie będzie zauważalny już po pierwszym zastosowaniu, ale na pewno po kilku tygodniach zauważymy spadek wagi.
Cynamon dobry na wszystko?
Niekoniecznie. O ile dowiedziono, że ma faktycznie dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, to jednak nie jest to panaceum na wszystkie dolegliwości. Na pewno sam cynamon nie sprawi, że będziemy zdrowsi czy pozbędziemy się chorób. Może jednak znacząco wspomóc leczenie czy kurację wielu dolegliwości.
Nie wszyscy niestety mogą go przyjmować. Są osoby, dla których jednak cynamon nie jest wskazany. To m.in. osoby cierpiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego oraz ze skłonnością do krwotoków. Także kobiety w ciąży powinny ograniczyć spożywanie cynamonu, gdyż jego nadmiar w organizmie ciężarnej może przyspieszyć poród.
Pomimo tych kilku przeciwwskazań, cynamon jest naprawdę cennym źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z pewnością więc warto włączyć go do codziennej diety i delektować się jego właściwościami i niesamowitym, niepowtarzalnym smakiem.
Cynamon doskonale podkreśli smak kawy, mięsa, a nawet sałatki. Wystarczy pół łyżeczki, aby odmienić smak codziennych posiłków i sprawić, że będą smakować lepiej. Oczywiście, pod warunkiem że jesteśmy miłośniczkami jego intensywnego aromatu.