kurkuma

Chyba żadna z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Rzeczywiście, lubimy kawę i traktujemy ją jako najlepszy pobudzacz do działania. Mało kto jednak wie, że warto do niej dodać jeden składnik, który jeszcze bardziej podkręci jej działanie i sprawi, że będzie zdrowsza.

To kurkuma, która zdobywa coraz większą popularność. Co prawda kurkuma znana jest nie od dziś, jednak nie każdy był w stanie przekonać się do jej smaku i aromatu. Czy warto dodać ją do kawy, a jeśli tak, to dlaczego?

Czym jest kurkuma?

O kawie pisać nie musimy, bowiem chyba każdy zna jej wpływ na nasz organizm. A kurkuma, co o niej wiemy? Okazuje się, że coraz lepiej ją znamy i zaczynamy ją wreszcie doceniać. Jeszcze do niedawna kojarzona była z barwnikiem spożywczym, dziś coraz częściej po nią sięgamy, znając jej dobroczynne właściwości na nasz organizm. Tak naprawdę jej korzeń, a właściwie łodyga lub kłącze ma niezwykłe właściwości zdrowotne.

Przede wszystkim to bardzo silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych. Poza tym w kurkumie znajdziemy ogromne bogactwo witamin i składników mineralnych takich jak m.in. magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor czy witaminę B6.

Według najnowszych badań skład ten sprawia, że kurkuma ma dobroczynny wpływ na pracę mózgu i może być skutecznym środkiem w profilaktyce choroby Alzheimera. Ma także pozytywny wpływ w przypadku osób z depresją lub zaburzeniami osobowości.

To prawdziwa bomba witaminowa i cenne źródło minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodaj kurkumę do kawy

Właściwie kurkumę można dodawać do wszystkich dań, niemal bez wyjątku. Doskonale podkreśli smak mięsnych jak i warzywnych potraw, a nawet kawy. Jedno, o czym należy pamiętać to dodatek innych składników, które ułatwią jej wchłanianie.

Nie jest to bowiem przyprawa, która ma wyłącznie korzystne działanie. W jej przypadku pojawia się problem z tzw. biodostępnością, czyli właśnie utrudnionym wchłanianiem. Warto więc do potraw z kurkumą, w tym do kawy dodać m.in. pieprzu. Zawarta w nim piperyna połączona z kurkumą poprawia wchłanianie w jelitach, a zatem zwiększa jej działanie.

Jeśli chodzi o kawę, połączenie wyłącznie kawy i kurkumy może ograniczyć działanie przyprawy. Zawarty w kawie kwaśny odczyn skutecznie blokuje wchłanianie kurkumy. Nie oznacza to jednak, że kawa z kurkumą nie da się pogodzić. Możemy wzmocnić jej działanie właśnie dodatkiem pieprzu czy tłuszczu. To dlatego kawa z kurkumą ma najczęściej postać latte. Poprzez dodanie do niej śmietany lub mleka, lepiej się wchłania. Można oczywiście dodać i pieprzu i mleka, co zdecydowanie podkręci właściwości zdrowotne kurkumy.

Nie zapomnijmy jednak, że zawsze jest coś za coś. Kurkuma poprawi nasze zdrowie, ale dodatek mleka czy śmietanki dodaje także kaloryczności kawie. Najlepiej jest więc samodzielnie przygotować taki napój, aby mieć faktyczną kontrolę nad jej składem.

Co daje picie kawy z kurkumą?

Przede wszystkim kurkuma łagodzi stany zapalne, nawet te związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Dzięki niej można złagodzić objawy choroby i zapobiec tworzeniu się ognisk zapalnych. Poza tym kawa z dodatkiem kurkumy poprawia nastrój i to dosłownie. Owszem, dla kawoszy już samo picie kawy jest wspaniałym rytuałem, ale jeśli dodatkowo wzmocnisz ją kurkumą z dodatkiem pieprzu i mleka, zapomnisz o depresji i złym samopoczuciu.

Dodatkową korzyścią dla zdrowia będzie także obniżenie cukru we krwi. Dowiedziono bowiem, że kurkuma może pomóc osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2 kontrolować poziom cukru. Ma to ogromne znaczenie w leczeniu cukrzycy w celu zapobiegania jej powikłaniom.

Codzienne zażywanie kurkumy doskonale wpływa także na układ trawienny. Okazuje się, że kurkuma świetnie reguluje pracę jelit, łagodzi dolegliwości żołądkowe oraz zapobiega biegunkom. Codzienne picie kawy z dodatkiem kurkumy może mieć także zbawienny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Wynika to m.in. z jej działania przeciwzapalnego i łagodzącego.

Najlepiej jest połączyć kawę z kurkumą, cynamonem i imbirem, które mają również doskonałe właściwości prozdrowotne. Połączenie tych trzech składników może wspomóc profilaktykę chorób układu krążenia, obniżyć poziom cholesterolu i poprawić pracę serca.

Kawa z kurkumą ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jednak nie jest lekiem na wszystkie dolegliwości i nie powinna być uznawana za lek, a jedynie jako uzupełnienie codzienne diety w cenne składniki odżywcze.