Nawet jeśli całe życie byłaś szczupła, w okolicy trzydziestki mogą pojawić się tu i ówdzie symptomy, że Twoja figura się zmieniła. Już nie masz tak elastycznej skóry jak jeszcze kilka lat temu, a w okolicy bioder pojawiły się fałdki?
To znak, że Twoje ciało wchodzi w nowy etap życia. To czas, w którym wiele kobiet zaczyna przybierać na wadze. Powodem jest zwalniający metabolizm, który sprawia, że po trzydzieste trudniej jest nam zgubić zbędne kilogramy.
Czy można to zmienić, żeby za chwilę nie okazało się, że nagle przybyło nam nie pół, a pięć czy dziesięć kilogramów? Można!
Odchudzanie po trzydziestce – czy warto stosować restrykcyjne diety?
Agresywne diety cud nie są korzystne dla naszego zdrowia. I to nie ważne czy mamy 20,30 czy 40 lat. To sposób, aby szybko zgubić zbędne kilogramy i jeszcze szybciej je odzyskać. Restrykcyjne diety opierają się na ograniczeniu kalorii i wykluczeniu całych grup produktów. Nasz organizm jednak potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania nie tylko określonej kaloryczności posiłków, ale także ich urozmaicenia.
To dlatego po tygodniowej diecie cud gubimy nadmiar kilogramów, jednak czujemy się zmęczone, a nasza cera staje się matowa. Po zakończeniu diety wygłodniałe rzucamy się na jedzenie i efekt jo-jo murowany. Po zastosowaniu takiej restrykcyjne diety każda kolejna próba walki z kilogramami staje się trudniejsza, gdyż nasz metabolizm zwolnił na skutek niewłaściwej diety. I znowu jesteśmy w punkcie wyjścia, tyle że cięższe o kilka kilogramów.
Tym bardziej że po trzydziestce podjęcie kolejnej próby odchudzania jest trudniejsze, chociażby z powodu zmian hormonalnych, wolniejszej przemiany materii i często siedzącego trybu życia. Jak więc się odchudzać po trzydziestce? Z głową!
Zmień nawyki żywieniowe
Każda z nas ma swoje przyzwyczajenia i nawyki. Pół biedy, jeśli są zdrowe. Gorzej, jeśli jesteśmy miłośniczkami szybkiego jedzenia na mieście, często stołujemy się w fast-foodach czy po drodze do pracy nie potrafimy odmówić sobie cappuccino. Niestety te wszystkie małe przyjemności dokładają nam objętości.
Dlatego jeśli naprawdę chcemy schudnąć po trzydziestce, warto zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Na początek nie musisz wprowadzać rewolucji w jadłospisie. Wystarczy kilka małych kroków, które z czasem staną się Twoim nawykiem. Przede wszystkim warto zrezygnować z cukru rafinowanego. Ale nie oznacza, że powinnaś zastąpić go sztucznymi słodzikami. One też mają mnóstwo cukru, od którego różnią się tylko nazwą.
Kolejną rzeczą są produkty wysokobiałkowe. Warto sięgnąć po rośliny strączkowe, które nie tylko zawierają mnóstwo białka, ale także błonnik. To on wspomaga przemianę materii i przyspiesza metabolizm. Jeśli zdarza Ci się zajadać stres, zacznij z tym walczyć. Badania dowodzą, że działając pod wpływem silnym emocji, nie kontrolujemy tego, co jemy. W ten sposób trafiają do żołądka batoniki, pączki czy przepyszne ciastka, które dają tylko chwilowe poczucie odprężenia.
Jeśli nie jesteś w stanie opanować pragnienia słodyczy, wybieraj zdrowe przekąski. Świetną alternatywą dla czekolady są rodzynki, żurawina czy suszone morele. Dostarczają niezbędnych składników odżywczych, także cukru, ale są zdecydowanie zdrowsze. Poza tym pomyśl o ograniczeniu mięsa. Nie musisz od razu z niego rezygnować, ale zaplanuj kilka dni w tygodniu bez niego. Dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa i pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę.
Jaka dieta dla 30-latki?
Dieta dla trzydziestolatki powinna być dietą redukcyjną. Dzięki temu organizm otrzymuje mniej kalorii, co wymusza na nim wykorzystanie energii zgromadzonej w tkance tłuszczowej. Dlatego dieta odchudzająca dla trzydziestolatki powinna składać się z 4-5 małych posiłków, przyjmowanych regularnie.
Dieta odchudzająca dla 30-latki powinna zacząć się dietą 1500 kcal. Dzięki niewielkiemu deficytowi kalorycznemu w posiłkach organizm zacznie spalać tłuszcz zmagazynowany w tkankach. Taka dieta nie powinna jednak trwać dłużej niż 2 tygodnie. Po tym czasie należy wzbogacić ją o dodatkowe kalorie tak, aby w rezultacie dzienne zapotrzebowanie na energię zamknęło się w 1800 kcal.
W ten sposób możemy tygodniowo stracić 1 kg, co jest korzystne dla zdrowia. W diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw jak również nabiału oraz chudego mięsa. To ostatnie jeśli planujesz dietę wegetariańską, można zastąpić roślinnymi zamiennikami.