młoda kobieta bierze witaminy i minerały

Za oknem wiosna w pełni, coraz cieplej i słonecznie, a Ty nie masz energii, aby cieszyć się piękną pogodą? To może oznaczać, że tak jak tysiące kobiet w okresie przesilenia wiosennego jesteś po prostu przemęczona.

Dodatkowo stresujący tryb życia także nie sprzyja witalności, a dodatkowo może osłabić nasz organizm, który będzie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje.

Zamiast więc pić kolejną kawę, warto sięgnąć po witaminy i minerały, które dodadzą nam wigoru i energii, aby poczuć się lepiej i mieć siłę do mierzenia się z codziennymi wyzwaniami.

Dlaczego potrzebujemy witamin i minerałów?

Nie jest żadną tajemnicą, że witaminy i minerały to substancje, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To one utrzymują nasze ciało w zdrowiu, kondycji i energii.

Jeśli z różnych przyczyn nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej dawki tych składników odżywczych, nasze ciało zaczyna się buntować. To m.in. matowa cera, łamliwe włosy, apatia i permanentne zmęczenie. Jednak nawet życie w ciągłym biegu nie zwalnia nas z dbania o siebie. Aby o siebie zadbać, nie tylko powinnyśmy się ruszać, ale także stosować odpowiednio zbilansowaną dietę. Nie jest to wcale łatwe, biorąc pod uwagę natłok codziennych obowiązków.

Z pomocą przychodzą nam witaminy i minerały, których nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Jeśli nasza dieta jest uboga w witaminy, aby nasze ciało było zdrowe, warto uzupełniać niedobory witamin i minerałów odpowiednią suplementacją.

Dotyczy to zwłaszcza osób, które stosują diety wykluczające pewne składniki będące doskonałym źródłem witamin i minerałów. Jakie witaminy warto przyjmować, aby zwalczyć przemęczenie?

Witaminy, które koniecznie powinny znaleźć się w naszej diecie

Trudno przeceniać rolę witamin w naszym organizmie. Każda z nich powinna być przyjmowana w odpowiednich dawkach i codziennie. Jeśli więc czujesz się przemęczona, prawdopodobnie brakuje Ci witaminy B12 i D. Pierwsza ma za zadanie utrzymać komórki nerwowe w dobrej kondycji. Jeśli zbyt mało jej przyjmujesz, efektem będzie przemęczenie i osłabienie.

Podobnie jest z witaminą D, która znana jest jako witamina słońca. Jej niedobór powoduje osłabienie i chroniczne zmęczenie, a skóra staje się matowa. Dodatkowo witamina D zalecana jest osobom, które chcą wzmocnić układ odpornościowy. Niedobór tej witaminy odczuwalny jest jako zmęczenie oraz ból mięśni. Suplementacja witaminą D jest bardzo łatwa. Otóż syntezowana jest przez nasz organizm poprzez ekspozycję na Słońce.

Oczywiście nie w każdym klimacie jest to możliwe cały rok. W Polsce to zaledwie kilka miesięcy, dlatego warto uzupełnić jej braki, chociażby poprzez dietę. Witaminę D zawierają między innymi jaja kurze oraz tłuste ryby. W ostateczności warto sięgnąć po tabletki z witaminą D. Najlepiej absorbowana jest ta w kapsułkach zawieszonych w oleju.

Żelazo i magnez równie niezbędne jak witaminy

Oprócz witamin warto również sięgnąć po minerały, bez których nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Z pewnością tymi ważniejszymi jest żelazo i magnez. Żelazo to jeden z najważniejszych minerałów, gdyż bierze udział w produkcji hemoglobiny.

Zbyt niski poziom żelaza objawia się zmęczeniem, brakiem energii, apatią oraz zawrotami głowy. To bardzo niebezpieczna sytuacja, do której za wszelką cenę nie możemy dopuścić. Zbyt mało żelaza nie jest w stanie wspomóc produkcji krwi, przez co organizm jest niedotleniony, zmęczony i słaby. Długotrwały niedobór żelaza prowadzi do anemii, a nawet może skończyć się śmiercią.

Magnez z kolei wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Jego niedobór objawia się skurczami czy bólami mięśni oraz zmęczeniem. Jeśli braki magnezu występują przez dłuższy czas, może to doprowadzić do cukrzycy, chorób serca, a nawet zawału. Dlatego warto sięgnąć po produkty zawierające zarówno żelazo jak i magnez.

Najlepiej przyswajalne żelazo znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz je m.in. w wątrobie wieprzowej jajkach oraz podrobach takich jak pasztet czy pasztetowa. W warzywach również znajdziemy żelazo, zwłaszcza w strączkowych, jednak jego ilość nie może się równać z tym pochodzących z produktów zwierzęcych.

Jeśli nie jadasz mięsa i produktów zwierzęcych warto suplementować żelazo przez przyjmowanie odpowiednich preparatów. Jednak powinno się to odbywać pod nadzorem lekarza, gdyż przedawkowanie żelaza ma równie negatywne konsekwencje jak jego niedobór.