Odchudzanie to gorący temat, zwłaszcza wiosną. Każda z nas chce po zimie zachwycić sylwetką i poczuć się lekko. Z zasady gubienie zbędnych kilogramów nieodłącznie wiąże się z liczeniem kalorii.
Wiadomo, że jeśli dostarczymy organizmowi mniej kaloryczne posiłki, zmuszony będzie do wytworzenia energii wykorzystać „zapasy” zgromadzone w tkance tłuszczowej. W zasadzie więc osoba, która przyjmuje mniej kaloryczne posiłki, powinna tracić wagę szybciej, niż na tradycyjnej diecie.
Okazuje się jednak, że czasem jedna sobą traci szybko kilogramy, u drugiej zaś proces ten zachodzi bardzo powoli. Dlaczego tak się dzieje?
Odchudzanie to nie tylko liczenie kalorii
Dieta odchudzająca polega na ograniczeniu kalorii w swoim codziennym menu. Tracimy wagę wtedy, gdy dostarczamy organizmowi mniej energii niż jej potrzebuje. W ten sposób powinniśmy tracić zbędne kilogramy.
To oczywiście duże uproszczenie, gdyż istnieją diety, na których przyjmuje się większą ilość kalorii, a mimo tego i tak tracimy nadmiarowe kilogramy. Niektóre z nas będąc na diecie 2000 kcal, mogą przytyć, inne zaś na diecie 2500 kcal mogą stracić kilogramy. Jak to możliwe?
Chodzi o to, że w zależności od rodzaju diety możemy jeść potrawy, które mogą być różnie trawione przez różne osoby. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź jest prosta. Wynika to z ilości kalorii, która dana osoba może uzyskać ze stosowania danego planu żywieniowego.
Kluczowym aspektem jest tu poziom cukru, który jest wyznacznikiem reakcji organizmu na spożywane pokarmy. To wpływa na poziom insuliny i tłuszczu, który magazynowany jest podczas jedzenia. Poziom wchłaniania i przetwarzania go w organizmie sprawia, że jedna osoba, stosując dietę uboższą w kalorie, tyje, a druga przyjmując więcej kalorii, może chudnąć.
Dlaczego nie chudnę?
Sama dieta to jeszcze za mało, aby faktycznie móc zeszczupleć. Jeśli mimo stosowania diety, przyjmowania mniejszej ilości kalorii nie chudniesz, powód może nie wynikać z diety, a naszego organizmu.
Dietetycy są zgodni, że aby schudnąć w zdrowym tempie powinnyśmy dostarczać organizmowi około 500 kalorii mniej, niż potrzebuje nasz organizm. Jednak to tylko teoria. Ile z nas mimo stosowania diety redukcyjnej nadal nie odczuwa żadnych efektów?
Jeśli należysz do ich grona, powinnaś wiedzieć, co może być tego przyczyną. Otóż według przeprowadzonych badań może mieć to związek z florą bakteryjną jelita. U każdej osoby proces trawienia i metabolizm przebiega inaczej. Każda z nas ma różne bakterie, które żyją w naszym ciele. Jedne z nich rozwijają się dzięki jednemu rodzajowi pożywienia, inne dzięki innemu.
To właśnie bakterie odgrywają ogromną rolę w procesie metabolicznym. Mają także wpływ na nasze zdrowie, trawienie pokarmu i ewentualne wystąpienie chorób takich jak otyłość, choroby serca czy cukrzyca. Odpowiednia kombinacja bakterii jelitowych powoduje, że jedne osoby są okazami zdrowia i mogą pochwalić się zgrabną sylwetką, inne zaś zmagają się z chorobami metabolicznymi czy serca.
Naukowcy próbują dociec, które kombinacje bakterii są dobre, a które szkodliwe dla naszego organizmu. Nadal jednak nie udało im się tego ustalić. Czy to oznacza, że niektóre z nas skazane są na wieczną nadwagę? Oczywiście, że nie.
Jak się odchudzać efektywnie?
Tak naprawdę każda z nas może zgubić zbędne kilogramy. Niektórym jednak zajmie to więcej czasu niż innym. Wiadomo oczywiście, że jeśli naprawdę chcemy schudnąć, warto nie tylko stosować dietę redukcyjną, ale także zmienić styl życia.
Dzięki przeprowadzonym przez naukowców badaniom udało się zidentyfikować bakterie odpowiedzialne za zmianę metabolizmu. Okazało się, że osoby, które przyjmowały w trakcie diety określone potrawy, zawierające te bakterie, były w stanie zgubić zbędne kilogramy szybciej.
Jednak po zakończeniu diety odchudzającej i powrocie do wcześniejszych nawyków żywieniowych, bakterie te przestały się namnażać w jelitach. To spowodowało znany nam wszystkim efekt jo-jo. Jest wynikiem powrotu do mniej restrykcyjnej diety i zmiany w mikroflorze jelit.
W ten sposób ponownie w naszych jelitach pojawiają się „tłuszczowe” bakterie, które pomagają w większej absorpcji tłuszczu z pokarmu. Efekt?
Powracamy do wagi sprzed odchudzania. Dlatego jeśli faktycznie chcemy schudnąć i utrzymać efekt na dłużej krótkotrwała dieta to za mało. Trzeba zmienić styl życia i utrzymywać zasady diety cały czas, a nadmiarowe kilogramy przestaną być naszą zmorą.